LANDEINFO

Mad og drikke

Mad 

Berømt for sin mangfoldighed
Det tyrkiske køkken er berømt for sin mangfoldighed, selvom mange danskere stort set kun kender kebab. Den tyrkiske kogekunst har en lang historie og er blevet udviklet af en rig adgang til råvarer. Både tyrkiske råvarer og råvarer importeret af handelsmænd, som rejste ad de vigtige handelsveje mellem Asien og Europa. Her har også været kejserlige hoffer, som udviklede, systematiserede og forfinede kogekunsten i deres køkkener. Gennem århundrederne har man således samlet, gennemprøvet og opdaget nye råvarer og nye metoder og dannet grundlaget for det, vi i dag kender som det tyrkiske køkken, selv om det begreb egentlig er lige så upræcist som “det europæiske køkken”.

Morgenmad
Den tyrkiske morgenmad består primært af brød, honning og marmelade, ost, oliven og te. Brød og kager er grundlæggende i det tyrkiske køkken Ethvert kvarter har deres eget bageri, som bager brød to gange om dagen.

Frokost
I forbindelse med hovedmåltidet får man en suppe både til frokost og aften. Til frokost glimrer det tyrkiske køkken med en lille genialitet, nemlig meze. Meze er en række små, enkle forretter, som man spiser med brød til. Når man skal bestille meze på en tyrkisk restaurant, så bliver man ofte taget med op til en disk, hvor de enkelte retter er udstillet. Efter en forklaring af hver enkelt ret peger man dem ud, som ser gode ud. Her er eksempler på typiske meze-retter: Røget auberginepure, Spinat i hvidløg og olie, tyrkisk hvid ost, cacik (yougurt med hvidløg), calmari (stægte blæksprutteringe), blækspruttesalat, rejer i chili og olie, Börek (en slags forårsrulle med hvid ost indeni), bagte peberfrugter, dolme.

Aftensmad
Til aften spiser mange tyrkere også meze, men ellers bør man især ved kysterne kaste sig ud i lokale fiskeretter. Man kommer heller ikke udenom den legendariske kebab landet er så kendt for, og som både serveres fra gadekøkkener som restauranter. Kebab stammer fra nomadernes tid. Kødet bliver grillet på tynde spyd. Kødboller bliver tilberedt med løg og krydderier, og disse bliver enten grillet, stegt eller kogt. Stort set alle retter indeholder yoghurt; det serveres enten på tallerkenen eller som en sauce. Når yoghurt blandes med vand, kalder man det for “ayran”.

Eksempler på kebab:

Dönerkebab: Meget lig den kebab, man kan købe i Danmark. Består af strimler af lammekød, kyllingekød eller oksekød, som serveres i brød eller i ruller, hvor kebabkødet er rullet ind i et tyndt brød. Dönerkebab serveres med salat og løg.
Iskenderkebab: Har fået sit navn efter Alexander den Store. Har i princippet samme ingredienser som dönerkebab, men serveres på en tallerken, hvor kødet ligger på en båd af brød, som toppes med tomatsauce og yoghurt.
Adanakebab: En kebab af hakket kød, som er ret krydret. Grilles på spyd og serveres oftest med grillet tomat eller paprika.
Siskebab: Store bidder af grillet lammekød, kyllingekød og oksekød på spyd side om side med paprika og tomat.
Patlicankebab (auberginekebab): Som siskebab, men garneret med auberginebidder.

Dessert

Desserterne kan opdeles i tre grupper. De søde “baklava”, mælkedesserter og frugtdesserter.

Drikke

Vin
Tyrkiet producerer faktisk ganske god vin til rimelige priser. Nogle af favoritterne er Villa Dolouca og Yakut.

Øl
Der brygges flere lokale øl af udmærket kvalitet, især Efes er kendt. Tyrkisk øl er typisk af typen Let lagerøl, og er ikke ret stærke i smagen.

Raki
Raki er det tyrkiske svar på den græske Ouzo, og er især velegnet til meze.

Måtte du opdage en fejl eller have tilføjelser, vil vi være meget taknemmelige, hvis du skriver en mail til info@boligudland.dk . Vi vil herefter, så hurtigt som muligt, undersøge og rette denne.

Edit This