LANDEINFO

Mad og drikke

Mad

Pasta – Oprindeligt en ret for de fattige
Det er utroligt, hvad italienerne har fået ud af kombinationen mel og vand, med frembringelsen af utallige variationer af pasta. Oprindeligt var pastaen en ret for de fattige i Italien, men nu er den altid med i en eller anden form, når italienerne spiser aftensmad.

Egnsbetonet køkken
Det italienske køkken er meget egnsbetonet og utrolig varieret. Maden i det nordlige Italien og i bjergegnene er meget mere rustik end i det sydlige Italien og ude ved kysten. De forskellige dele af Italien har været under belejring af mange forskellige nationer, som alle har sit præg på det lokale køkken. Det gælder f.eks. Grækenland i Puglia, arabiske lande på Sicilien, Tyskland og Østrig i den nordlige del af Italien, m.v.

Et måltid består af mange retter
Et italiensk måltid består som regel af mange retter. Normalt startes med en antipasto, som er en let forret, f.eks. ristet brød med hvidløg og tomat. Derefter fortsættes med en primo piatto, som normalt er en pastaret eller suppe. Man er nu nået til secondo piatto, der normalt består af kød. Kødet serveres som regel uden tilbehør, og man skal derfor huske at bestille contorno, som på italiensk betyder tilbehør. Det kan være stegte grøntsager, salat eller pomfritter. Så er der tid til desserten, på italiensk kaldet dolce, som eksempelvis kan være hjemmelavet is, tiramisu, hjemmelavet tærte eller ost (som regel pecorino). Efter desserten er det tid til en espresso, og efter behag en digestivo (en lille én), som kan være en grappa.

Drikke

Vin
Italien er verdens største producent af vin, og producerer tæt på ni milliarder liter vin årligt. Sangiovese er den mest brugte drue. Der findes flere tusinde vinmærker, og ligesom i andre forhold, er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Der er megen italiensk vin, der kan drikkes og nydes i fulde drag. Det er bl.a. vine som Barolo, Amarone, og også Babaresco og Nebbiolo. Disse vine produceres alle i Piemonte. Også mange andre steder produceres der vine af høj kvalitet inden for støvlelandets grænser. Det gælder især i Toscana, Sicilien og ikke mindst i Puglia. Fra Toscana kommer bl.a. klassikere som Chianti, Brunello, Monpulciano, mens Primitivo og Salice Salentino kommer fra Puglia.

Klimaets betydning for vin
Bjergene – Alperne betyder meget for vinen. De yder beskyttelse for kold blæst fra Tyskland og fra de russiske stepper. Og glem ikke, at de også er skyld i, at vinen kan vokse vinkelret på solens stråler – det meste af tiden.

Rødvine er bedst

Rødvin er typisk for Italien. Der fremstilles også hvidvin, men den er bare noget tør i det. Mange kalder den knastør. Årsagen er, at italienerne fratager vinen dens naturlige frugtsødme og frugtsmag. Apropos hvidvine, så kommer de fleste fra Piemonte og Toscana. Men heller ikke her opnår man kvaliteter, der kommer op på niveau med de røde fra området.

Læs om den italienske kultur

Få ikke maden galt i halsen – brug altid en advokat i forbindelse med køb af bolig i udlandet

Måtte du opdage en fejl eller have tilføjelser, vil vi være meget taknemmelige, hvis du skriver en mail til info@boligudland.dk . Vi vil herefter, så hurtigt som muligt, undersøge og rette denne.

Edit This