LANDEINFO

Mad og drikke

Mad

Cypern siges at have opfundet den gode levemåde
Den der sagde, at civilisation startede på bordet, og at variation var livets krydderi, har helt sikkert tænkt på Cypern. I oldtiden blev det sagt, at Cypern opfandt den gode levemåde, og øens navn blev synonym med luksus for både mennesker og dyr. Tavernaer, restauranter og hoteller tilbyder internationale menuer. Men de er samtidigt stolte af at tilbyde Cypriotisk mad og specialiteter, især på tavernaerne. Nedenfor er nogle af de Cypriotiske retter, som glæder både tilrejsende som lokale.

Moussaka: Lavet af hakket lam eller okse, og grøntsager. Dækket med skivede kartofler, æggemasse og pasta, eller skiver af aubergine, løg og grøntsager. Serveret i en lille lerkrukke direkte fra ovnen pyntet med krydderier.
Souflaki eller Kebab: Enten små stykker lam eller svin, stegt for svag varme med krydderier. Bliver serveret med hakkede løg, salt og peber i et pitabrød.
Kleftiko: Ovnsstegt eller grillet lammekød, serveres tit med ristede kartofler.
Cyprus raviolis: En pasta ret.
Tavas: En sammenkogt ret med kalvekød, løg og krydderurter. Serveres typisk i en lille ildfast krukke lige fra ovnen og med et godt drys af det lokale artisia krydderi.
Keftedes: Krydrede kødboller, minder om frikadeller.
Avgolemoni: Lemon og ægsuppe.
Patcha: Lam stuvet med lemon. Lemon på Cypern kan serveres til alle måltid og til al slags kød.
Kleftiko: Lam ristet i traditionel ovn.
Afelia: Gris i vinlage, sauteret med olie, koriander og vin.
Souzoukko (dessert): Tråde af nødder dyppet i varmet vindrue juice, indtil det fænger.

Meze
En anden meget populær spise er Meze, som i for sig minder om tapas. Når du bestiller Meze (eller mezedes eller mezedakia) på en Cypriotisk restaurant, får du serveret en stor samling af appetitvækkere, helt op til 20 forskellige retter. F.eks., forskellige oste som halloumi, kaskavalli eller feta, tomater, oliven, selleri, skivede artiskokker eller røget bacon, houmous (gule ærter, med olivenolie og hvidløg), blæksprutte, rejer, frisk fisk, kylling, kalkun, agurker, grøn peber, tomater, seftalia (hjemmelavet pølse), koupepia (fyldte vinblade). Det lokale brød, lavet af hjemmedyrket hvede og den lokale salat med frisk koriander, grønne oliven, olivenolie, citron og fetaost, kan få munden til at løbe i vand. Det kan taramosalata også, en lækker delikatesse lavet af fisk, olivenolie og citron.

På restaurant
Normalt er drikkepenge inkluderet i regningen, men det er ikke unormalt at runde beløbet op eller efterlade lidt klingende mønt som tak for god betjening (hvis den altså var god!). Er drikkepenge ikke påført regningen, er 10% passende.

Drikke
På Cypern produceres et bredt udbud af vine, røde og hvide, søde og tørre men også typer som vermouth, sherry og portvin. Det er faktisk nævnt i Biblen, at cypriotiske vine er de bedste i verdenen. Commandaria, den søde dessert vin, er den ældste vin i verdenen.

Læs om den cypriotiske kultur

Få ikke maden galt i halsen – brug altid en advokat i forbindelse med køb af bolig i udlandet

Måtte du opdage en fejl eller have tilføjelser, vil vi være meget taknemmelige, hvis du skriver en mail til info@boligudland.dk . Vi vil herefter, så hurtigt som muligt, undersøge og rette denne.
Eksempler på boliger til salg i Cypern

Edit This