LANDEINFO

Mad og drikke

Mad
Bulgarien har egentlig ikke en egen madkultur. Det bulgarske køkken har hentet inspiration fra både Europa og Orienten. Det er rigt på fisk, supper samt fåre og lammekød. Traditionen med at grille kød og fisk er gammel, og al slags grillet kød og fisk fylder en del på menukortene. Salater er også populære, oftest er det grøntsagssalater, som er lavet af gode råvarer og serveret med lidt olie og eddike separat. En klassiker er shopskasalat, som består af tomater, agurker, paprika og løg med reven fetaost ovenpå, så den ligner et isbjerg ved servering. En anden god forret er suppen Tarator, der serveres kold og består af yoghurt, agurk, dild og hvidløg. En klassisk hovedret er kawarma, der består af kød, løg, krydderier og ind imellem svampe, der får lov til at syde i en lergryde, før den stilles ind på bordet. Traditionelt har det bulgarske køkken også masser af retter med indvolde.

På restaurant
Når man har sat sig på en restaurant, skal man helst ikke være alt for sulten eller have travlt. Det kan nemlig tage lang tid, inden maden bliver serveret. Men ligeså snart man har spist op, forsvinder tallerkenen hurtigt fra bordet. Selvom tjenerne ser travle og småsure ud, kan det godt betale sig at smile for at opnå en bedre service. Giver man tilmed drikkepenge, som er en vigtig del af deres løn, bliver man behandlet smilende og imødekommende. Når man er ude på en traditionel Bulgarsk restaurant, skal man vænne sig til at spørge, om retten man har bestilt, serveres med tilbehør. Det er nemlig således, at man betaler for alt tilbehør som brød, kartofler osv. Er man derimod på en traditionel restaurant med internationalt præg, behøver man ikke bekymre sig derom, idet tilbehøret plejer at være en del af menuen. Det som man f.eks. bliver krævet ekstra for er f.eks. hvidløgsbrød, som opfattes som en forret.

Drikke

Vin
Bulgarien hævder at være Europas ældste vinland, og at thrakiske stammer dyrkede vin for 8.000 år siden. Der er også fundet mange arkæologiske spor efter vindyrkning, men man mener, at det først var under det romerske herredømme, at en systematiseret vinproduktion blev igangsat. Bulgarien er en ganske udmærket vinproducent, og er faktisk meget undervurderet som vinland. Her findes fem vindistrikter, som producerer vine af forskellig karakter og kvalitet. Regionen Donau-sletten specialiserer sig i frugtige hvidvine og rødvine fra Svitsjov. Længere sydpå producerer Ljaskovets og Pavlikeni fint afbalancerede rødvine. Sortehavsregionen er især velegnet til produktion af friske, tørre og frugtige vine. Hvidvine i Targosvistje, Sjumen og Pomorie. Den største og mest frugtbare region, den Thrakiske Dal, hvor temperaturen er konstant høj, frembringer fyldige rødvine med godt lagringspotentiale. Struma-dalen i sydvest er den varmeste region, og her laves rødvine med mulighed for et langt liv.
Nogle af de kendteste bulgarske vine er Gamza, Dimyat, Pamid, Muscat, Misket, Mavrud og Melnik. To af de populæreste vine er de enkle vine Kadarka og Eselmilch. Andre sorter som produceres her er “Snow wine”, en sød vin, som passer til ost og kyllingekød. Vindruerne plukkes først i december, lige efter at den første sne er faldet. På det tidspunkt er druerne skrumpet og meget søde, næsten som rosiner. Princippet bruges også i de tyske “Eisweine”, men her er det blot langt billigere. Melnik og Cabernet er mere fyldige, røde vine, men den ægte Melnik finder du sjældent til salg på markedet. Karlovski og Sungurlarski Miscet er halvtørre, hvide vine. Targovishte Traminair og Targovishte Chardonnay er tørre, hvide vine af god kvalitet.

Øl
Bulgarien er ikke bare et vinland, men producerer også udmærket øl. De kendteste pilsnere er Kamenitza svetlo (brygget i Plovdiv – ejet af Interbrew) og Zagorka (brygget i Stara Zagora – ejet af Heineken). En af de bedste er Burgasko Svetlo (brygget i Burgas), som man kan købe alle vegne på den sydlige Sortehavskyst. På den nordlige del af kysten vil man se MM (brygget i Varna). Af mindre lokale mærker som kan anbefales, bør nævnes Kamenitza, Zagorka og Astika.

Rakia
Rakia er den lokale brændevin, der er lavet på destilleret frugtspiritus. Råvarerne kan være alt fra blommer til abrikoser, og hvad man ellers har til rådighed. Smagen varierer fra noget, som mest af alt minder om dårlig tandpasta til noget, der tåler sammenligning med cognac af god kvalitet.

Drikkevand
Det tilrådes kun at drikke vand fra flaske under ophold i Bulgarien og ikke fra hanen.

Læs om den bulgarske kultur

Få ikke maden galt i halsen – brug altid en advokat i forbindelse med køb af bolig i udlandet

Måtte du opdage en fejl eller have tilføjelser, vil vi være meget taknemmelige, hvis du skriver en mail til info@boligudland.dk . Vi vil herefter, så hurtigt som muligt, undersøge og rette denne.

Edit This